Startsidan

Klubbhistoria

Styrelsen

Om De Tomaso

Träffbilder

Teknik

Korsreferens delar

Webforum

Länkar

Klubbträffar
Om bilarna

Vallelunga

Mangusta

Deauville

Pantera Push Button
 
Pantera
 
Pantera L

Pantera GTS

Pantera GR3

Pantera GR4

Pantera GT5

Pantera
GT5-S


Pantera SI

Guara

Longchamp

Longchamp GTS
MANGUSTA
1967-1971
Denna bilen ersatte Vallelungan.Giorgetto Giugiaro har ritat bilen. Ordet Mangusta är Italienska för "Mongoose" och är ett djur som kan döda kobror.Ryktet gick att De Tomaso hade haft samtal med Carroll Shelby om att ersätta Shelby Cobran med en racerbil byggd i Italien.Inget avtal undertecknades därav namnet.Ändå var Alejandro De Tomaso och Carroll Shelby vänner.
Mangustan byggdes i 401 st bilar och ca 150 st var av den Europeiska modellen med fyra strålkastare.Se bilen nedan.En bil var en spyder.
Viktfördelningen var 32/68 så den led av stabilitetsproblem.Bilen var en sann sportbil,endast 40 inches i höjd(1100 mm).Skivbromsar runt om och toppfarten låg på 250 km.Bilens tjänstevikt 1185 kg.

Bill Mitchell V.Ordförande General Motors beställde en bil med en Chevrolet motor,som han skickade till fabriken i Italien.När bilen kommit tillbaka till Usa och till Bills stora förtjusning så kunde han inte köra den pga stolen var för liten för honom.Hans ansikte var pressat mot backspegeln!


Däremot hade Usa versionen två "pop up" strålkastare.Se bilen ovan.Notera även att de är pushbuttons.

 Det fanns två motorer, Europaversionen var Ford V8 289 306 hk och Usa versionen en Ford 302 V8 med 220 hk.
Växellådan var en ZF 5 -växlad manuell.Så här såg Mangustan ut inne.Visst är den läcker och man har hittills bara hittat ca 200 av dom.